Institut
für
unerschütterliche,unnachahmliche,unbeschreibliche,urige,unkonventionelle,ungezogene,unbeschwerte,umfassende,unwirtschaftliche,unkomplizierte,unfassbare,umwerfende,unverbrauchte,unkonventionelle,urbane,unglaubliche,unvergleichliche,umweltbewusste,unwiderstehliche,unverbesserliche,unterhaltsame,ultrageschmeidige,ungewöhnliche,unerwartete
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

LITHIUM


Renovation of the central main building of the REHAU AG + Co

Location: Otto-Hahn-Straße 2, 95111 Rehau

Year: 2008 – 2012

Project: WEBERWÜRSCHINGER Architects

Client: REHAU AG + Co
_I
I_
¯I View into the conference room
Photo: Stefan Meyer I¯
With more than 15,000 employees worldwide, polymer specialist REHAU AG is one of the largest employers in the Upper Franconian region of Germany. The

central main building

of the corporation, the Rheniumhaus, was built in 1967/68 as one of the first open-plan offices. As the most significant point of contact for all employees and guests of REHAU AG, the ground floor has now been completely renovated.
_I
I_
¯I Forecourt before the renovation
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
The

forecourt before the renovation.

A large empty area offers a rather cold and uninviting welcome to the company's many visitors.
_I
I_
¯I Entrance hall before the renovation
Photo: WEBERWÜRSCHINGER I¯
Inside the building, a plethora of built-in components from various decades and use-changes meant that

no clear structure

was visible in the space anymore.
_I
I_
¯I The new forecourt
Photo: Stefan Meyer I¯
The office building, completed in 1968, has been subjected to a

complete refurbishment.

In previous years, the upper two floors had already been completely renovated and the office space there redesigned.
_I
I_
¯I The "garden room"
Photo: Stefan Meyer I¯
The outdoor facilities have also been completely updated and now offer high-quality recreational space as well as the opportunity for

temporary outdoor work.

_I
I_
¯I Open Space
Photo: Stefan Meyer I¯
Two complementary areas reflect the needs of staff and visitors: The

Open Space

is intended as a shared meeting place. Great emphasis was placed on accessibility, openness, and versatility. The even transition from inside to outside is not only evident in the flowing material and height-equal transition of the floor, but also in the ceilings, which were inspired by the color of the exterior facades.
_I
I_
¯I The espresso bar
Photo: Stefan Meyer I¯
The spacious

espresso bar

is a central meeting place for employees and guests alike.
_I
I_
¯I the lounge
Photo: Stefan Meyer I¯
Waiting becomes a pleasure in the cozy

Lounge.

_I
I_
¯I Open conference room
Photo: Stefan Meyer I¯
Freely accessible meeting areas are integrated in the

open space.

_I
I_
¯I View to the enclosed space
Photo: Stefan Meyer I¯
The open space surrounds the

Enclosed Space,

which combines more secluded features such as training and meeting rooms, video conferencing rooms, and quiet areas.
_I
I_
¯I Enclosed Space
Photo: Stefan Meyer I¯
The Enclosed Space was deliberately set off in a different color from the Open Space: a palette of warm shades of yellow and green create a

pleasant atmosphere

for more reserved work and discussions.
_I
I_
¯I conference room
Photo: Stefan Meyer I¯

State-of-the-art training and conference rooms

leave nothing to be desired.
_I
I_
¯I the auditorium
Photo: Stefan Meyer I¯
For the hosting of both internal and external events, 100 seats are available in the

large auditorium.

_I
I_
¯I the Cockpit
Photo: Stefan Meyer I¯
The enclosed

cockpit

is used extensively for undisturbed work.
_I
I_
¯I the entrance hall
Photo: Stefan Meyer I¯
The central hub of all functions: In

the entrance hall,

Open Space and Enclosed Space meet.
_I
I_
¯I technical room
Photo: Stefan Meyer I¯
In-house, state-of-the-art technology: the technical room will become the

showroom for the innovative energy concept.

_I
I_
¯I floor plan, ground floor
Plan: WEBERWÜRSCHINGER I¯

Floor plan, ground floor