Institut
für
unbeschreibliche,unbeschwerte,unverbesserliche,unerwartete,urbane,urige,umweltbewusste,unkonventionelle,unterhaltsame,unglaubliche,ultrageschmeidige,unerschütterliche,umwerfende,unwirtschaftliche,unnachahmliche,ungezogene,umfassende,unverbrauchte,unschädliche,unvergleichliche,unfassbare,unwiderstehliche,unkonventionelle,unkomplizierte,ungewöhnliche
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: IFUB* I¯

Casa L


Newbuild of a two-family home (duplex)

Location: 82131 Gauting-Stockdorf

Year: 2021-2023

Team IFUB*: Bernhard Kurz, Mikus Druviņš, Marco Bross, Johannes Krohne, Cäcilia Halbgewachs

In collaboration with:
Ammer Lech Bau GmbH (Detailled and structural planning, site management), 3P Planungsbüro GmbH (Civil engineering and drainage planning), HeimatPlanung GmbH (Energy consulting), Geo-Ingenieurbüro Mehltretter (Subsoil expertise)

Client: private

Craftspeople:
Ammer Lech Bau GmbH (General contractor timber construction), Hermann Huttner Tiefbau GmbH (Demolition, earthworks and civil engineering work), Hubert Bauer Spezialtiefbau GmbH & Co.KG (Excavation support), Felix Buchfelder (Bicycle shed), Markus Pietrek (Tiling House East), Peter Alesi (Outdoor facilities)

_I
I_
¯I South View
photo: SORIN MORAR I¯

What a tree!

That was one of the first thoughts during the site visit. No wonder this tree was and is protected. The whole plot was overgrown, and it was clear that as much of the greenery as possible should be preserved. Unfortunately, there were also some diseased trees that could not be saved, just like the existing, dilapidated bungalow. The plot was not easy to plan, not only because of the existing trees but also due to the building regulations. Within the tight framework conditions, a very compact semi-detached house for two families with three roofs was built, which not only makes optimum use of the eaves height regulations but also provides great spaces inside.
_I
I_
¯I aerial image
photo: SORIN MORAR I¯
The aerial view shows the existing trees and the limited space on

the plot.

The house was positioned as far north and west as possible. This created well-proportioned garden areas for the two units, as well as space for the required bicycle and car parking spaces on the east side of the property. To complement the existing greenery, all new plants were chosen from native trees and shrubs.
_I
I_
¯I bird's-eye view
photo: SORIN MORAR I¯
Each half of the house was planned with a large

light well

to provide good living space on the lower floor. The light wells were spanned with nets, allowing the wooden façade extended into the basement to remain visually perceptible.
_I
I_
¯I South view
Foto: Sorin Morar I¯
_I
I_
¯I bird's-eye view
photo: SORIN MORAR I¯

The three roofs

not only create exciting interior spaces but are also ideally designed for maximum utilization with photovoltaics. Visually, the roof edge of the silver sheet metal roof has already been raised to integrate the pv into the design. For cost reasons, the installation was postponed until the coming years.
_I
I_
¯I facade and awnings
photo: SORIN MORAR I¯

The façade

made of black-glazed, horizontal spruce boards was combined with cheerful yellow sun protection awnings. The silver rain pipes visually divide the house into six parts.
_I
I_
¯I south facade
photo: SORIN MORAR I¯
When designing the façade, attention was paid to achieving a good balance between closed and open areas. Each side of the house features a

large sliding door

leading to the terrace on the south side, spanning almost the entire width of the interior.
_I
I_
¯I Entrance
photo: SORIN MORAR I¯

The entrance doors

, as well as the windows, were made from white-glazed spruce wood. The canopy integrates with the two entrances and incorporates the materiality of the main roof as a design element. Textured glass was chosen—translucent and visually appealing, providing an enjoyable aesthetic effect.
_I
I_
¯I atrium
photo: SORIN MORAR I¯

The net

above the atriums is not only particularly translucent compared to conventional light well grids, but also serves as a comfortable sunbathing area when the weather is nice. The atriums provide each half of the house with a good lounge area and a daylight bathroom in the basement.
_I
I_
¯I Hallway House West and House East
photo: SORIN MORAR I¯
The floor plans of the two halves of the house are almost identical. However, the residents were free to choose the materials for the interior design. While the western half of the house opted for ash floorboards in combination with white-oiled spruce for skirting boards and built-in furniture, the eastern half of the house chose herringbone parquet made of oak and transparent-oiled spruce. This is easily recognizable in the otherwise identical

hallways

on the upper floor.
_I
I_
¯I Staircase house west and house east
photo: SORIN MORAR I¯

The Stairs

were planned extremely compactly around a shelf unit. This not only serves as storage space but also functions as the supporting structure for the steps. In the west house, the stairs are made entirely of white-oiled spruce, while in the east house, they are a combination of oak and spruce.
_I
I_
¯I Staircase steps house east
photo: SORIN MORAR I¯

The Steps

have a very simple design and are placed on lateral supports, then bolted together.
_I
I_
¯I Staircase steps House West
photo: SORIN MORAR I¯
The simple step design not only saves space and material, but also allows

Natural Light

to enter the stairwell.
_I
I_
¯I Living room house west
photo: SORIN MORAR I¯
The first floor is designed as one large room for living, cooking, and dining, zoned by a step that also creates more ceiling height for the lounges in the basement. The houses differ in the layout of the ground floor.

The Living Room of the West House

is positioned towards the garden, with the kitchen located on the north side.
_I
I_
¯I Kitchen/dining room house east
photo: SORIN MORAR I¯

The Kitchen in the East House

is located where the living room is in the west house, facing the garden. The dining area is also located there.
_I
I_
¯I Kitchen House East
photo: SORIN MORAR I¯
A special feature of the kitchen in the east house is that an old, white fitted kitchen has been combined with new, mint-colored elements.

New and Old

come together to form a harmonious whole.
_I
I_
¯I Kitchen House East
photo: SORIN MORAR I¯
A particularly beautiful detail of the old kitchen is the

Spring-Operated Lift-Up Cabinet

for kitchen appliances, which is concealed under a flap on the cooking island. This cabinet was refurbished and integrated into the new solid oak worktop.
_I
I_
¯I Kitchen detail
photo: SORIN MORAR I¯
The kitchen in detail: fronts painted with

Linen Oil

, modern oak handles that match the old kitchen, and sockets integrated into the front.
_I
I_
¯I window seat
photo: SORIN MORAR I¯
On the first floor, there is a large

Seating Window

where you can relax with a view of the garden. In the eastern half of the house, the bench is made from oiled spruce.
_I
I_
¯I Middle room 1st Floor
photo: SORIN MORAR I¯

The Rooms on the Upper Floor

are all cottage-shaped due to the shape of the roof. The middle room is currently used as a dressing room for both families but can also serve as a children's room.
_I
I_
¯I Workroom house east
photo: SORIN MORAR I¯
There is also a larger room on the upper floor in each half of the house. This was furnished by the family in the east house as a

workroom

.
_I
I_
¯I Bedroom House West
photo: SORIN MORAR I¯
In House West, on the other hand, the

Bedroom

, which was designed by the residents with wallpaper, is located in the large room on the upper floor.
_I
I_
¯I shower room house east
photo: SORIN MORAR I¯
There is one

shower room

per half of the house on the upper floor. In the east house, Solnhofen natural stone tiles salvaged by IFUB* from the demolished bungalow were used for the flooring. These were complemented with plain white tiles, creating a striking contrast with red grout lines.
_I
I_
¯I shower niche house east
photo: SORIN MORAR I¯
The

Shower

is located in a corner of the L-shaped shower room on the upper floor. A wall niche provides space for soap and other shower accessories.
_I
I_
¯I Shower room house west
photo: SORIN MORAR I¯
For the

Shower Room

in House West, the residents combined gray marbled tiles for the floor with pink wall tiles. A large wall mirror visually extends the window and brings even more brightness into the room.
_I
I_
¯I Bathroom House east
photo: SORIN MORAR I¯
The

Bath

with a view of the atrium is located on the lower floor. From the bathtub, you can look through the window into the sky. The floor tiles in the east house are salvaged terracotta tiles (purchased via classified ads) laid in a herringbone pattern, combined with plain white wall tiles, accented with mint-colored joints.
_I
I_
¯I Bathroom House West
photo: SORIN MORAR I¯
The material concept in the basement and upper floor of the West House was also coordinated. In the

bathroom

, the same floor tiles as on the upper floor were combined with differently colored orange wall tiles.
_I
I_
¯I Common room basement
photo: SORIN MORAR I¯
Thanks to the atrium, a good additional

living area

could be created in the basement next to the utility room and the laundry room. This can be used, for example, as a master bedroom.
_I
I_
¯I Flooring House East
photo: SORIN MORAR I¯
Even if only selectively, materials from

reuse or remnants

were salvaged in some areas. For instance, the tiled floor in the entrance area of the East House complements the new oak parquet flooring.
_I
I_
¯I Floor plan basement
plan: IFUB* I¯

Floor plan basement

_I
I_
¯I Floor Plan Ground Floor
plan: IFUB* I¯

Floor plan Ground Floor

_I
I_
¯I Floor plan 1st floor
plan: IFUB* I¯

Floor plan 1st floor

_I
I_
¯I Floor plan roof
plan: IFUB* I¯

Floor plan roof

_I
I_
¯I Elevation northeast
plan: IFUB* I¯

Elevation northeast

_I
I_
¯I Elevation northwest
plan: IFUB* I¯

Elevation northwest

_I
I_
¯I Elevation Southeast
Plan: IFUB* I¯

Elevation Southeast

_I
I_
¯I elevation southwest
plan: IFUB* I¯

elevation southwest

_I
I_
¯I Section AA
plan: IFUB* I¯

Section AA

_I
I_
¯I Section BB
plan: IFUB* I¯

Section BB