Institut
für
unterhaltsame,unerschütterliche,ultrageschmeidige,unnachahmliche,unerwartete,ungewöhnliche,unkonventionelle,umwerfende,unvergleichliche,umfassende,umweltbewusste,unkonventionelle,unbeschwerte,unwiderstehliche,unfassbare,unglaubliche,unbeschreibliche,urige,urbane,ungezogene,unglaubliche,unverbesserliche,unverbrauchte,unkomplizierte
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I lageplan
Plan: IFUB* I¯

Baugruppe D2


Newbuild of a residential and commercial unit for a housing cooperative

Location: Donaustraße 2, 12043 Berlin-Neukölln

Year: 2018 -

Team IFUB*: Johannes Krohne, Bernhard Kurz, Miguel Lopez, Mikus Druviņš

Together with:
Winfried Härtel / Project development - www.winfriedhaertel.de

Client: Baugruppe D2

D2 vh  s.w
_I
I_
¯I Vorderhaus - Straßenfassade
Rendering: loomilux I¯
Ifub d2 vorderhaus ausschnitt 1000
The

housing cooperative

is a popular model in Berlin when it comes to creating new living space. Multiple parties join forces, pooling their common interests and assets to build one or more residential units. The plot at Donaustraße 2 had never been fully developed, and after the resident workshop- and garage- rental business closed down, it was sold on to a group of young families. Planning the project was more than a little complicated: the highly elongated plot comprised only a short stretch of land looking north towards the road and a long and narrow courtyard to the back. Because of the high land prices and shortage of living accommodation in Berlin, maximizing the utilization of the space was a priority from the outset. The beauty of the cooperative? It was not just the IFUB* who were bringing ideas to the table—the future owners were also involved in the process right from the start, providing input to the conception and design.
_I
I_
¯I Vorderhaus, Ansicht Pannierstraße
Rendering: loomilux I¯
Ifub d2 vorderhaus 1000
The infill area prescribed to the site by planning regulations is located directly at an intersection at the southern end of a lengthy road, Pannierstraße. As a visual response to the spatial context, the

front building

was designed with an apex to pick up on the front gables of the neighboring buildings and to optically moderate the differing eave heights on the buildings directly to the left and right. Together with a punctuated facade and offset socle, the building has been integrated harmoniously into the existing city architecture. A special feature is certainly the larch cladding; laid seamlessly, it echoes the flush planes of the adjacent plaster facades whilst still calling out the timber composite (or “sandwich”) paneling system that is rather untypical of the area. Equipped with both district heating and a heat pump with heat recovery system, the building achieves the KfW 55 efficiency standard. As a way of helping invigorate the neighborhood, the ground floor houses two commercial units—their colorful glazed-clinker front heralds the design used on the building in the rear courtyard.
_I
I_
¯I Gartenhaus - Luftbild
Rendering: loomilux I¯
Ifub d2 gartenhaus 1000
The

garden house

in the rear courtyard is built on the existing fire wall and staggered in height to comply with setback regulations. The south- and east-orientated sides have been designed as terraces, thus maximizing high quality outdoor living space. Some sections of the garden are assigned to the adjoining ground floor apartments, but the central area between the garden house and the back house serves as a communal space that includes a common room. From the road out front right into the souterrain level of the garden house, barrier free cycle access ensures residents can simply roll on in.
_I
I_
¯I Blick auf Gartenhaus vom Vorderhaus
Rendering: loomilux I¯
The view from the front to the garden house shows that even fire walls do not have to be unsightly! The external

fire escape staircase

located on the north side of the garden house had to be surrounded by non-combustible material to ensure fire protection. With this constellation of safety features, it was not necessary to provision clearance spaces for the fire department and the area could be designed as a garden. Other utility features such as bike storage and waste bins were housed out of the way in the souterrain so the garden is kept free and uncluttered.
Extending from the basement level over the entire facade, the non-flammable colored clinker bricks literally reach for the sky! A cheerful house for happy residents.
Ifub d2 innenansicht 1000
_I
I_
¯I Erdgeschoss/Souterrain
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: ground floor

D2vheg800px
_I
I_
¯I 1. Obergeschoss
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: 1st floor

D2vh1og800px
_I
I_
¯I 3. Obergeschoss
Plan: IFUB* I¯

3Floor plan: 3rd floor

D2vh3og800px
_I
I_
¯I 5. Obergeschoss
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: 5th floor

D2vh5og800px
_I
I_
¯I Dachterrassen
Plan: IFUB* I¯

Roof terraces

D2vhdach800px
_I
I_
¯I Längsschnitt
Plan: IFUB* I¯

Longitudinal section

D2vhschnittaa800px
_I
I_
¯I Querschnitt Vorderhaus
Plan: IFUB* I¯

Cross section: front building

D2vhschnittcc800px
_I
I_
¯I Querschnitt Gartenhaus
Plan: IFUB* I¯

Cross section: garden house

D2vhschnittdd800px
Section DD