Institut
für
umweltbewusste,ungezogene,ultrageschmeidige,unverbrauchte,unvergleichliche,unerwartete,unnachahmliche,unbeschwerte,unglaubliche,unkomplizierte,urbane,unglaubliche,unbeschreibliche,unkonventionelle,urige,unerschütterliche,ungewöhnliche,unterhaltsame,umwerfende,unwiderstehliche,unfassbare,unverbesserliche,unkonventionelle,umfassende
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I Site plan
Plan: IFUB* I¯

Hausfuchs


Newbuild of a two-family home (duplex) with two double garages

Location: 85598 Baldham, near Munich

Year: 2016 - 2018

Team IFUB*: Bernhard Kurz, Johannes Krohne, Marco Bross, Moritz Penker

In collaboration with: Aicher Projekt GmbH & Co. KG. and Aicher Holzbau GmbH & Co. KG. (construction planning, structural engineering, thermal insulation, fire prevention, execution)

Client: private
Hf p lageplan
_I
I_
¯I Elevation Northeast
FOTO:SORIN MORAR I¯
Munich is growing. Rapid developments are noticeable even in the suburbs where the process of infill is met with the challenge of retaining local quality and living standards. In the project Hausfuchs, one plot was divided into two and the existing single-family home replaced with a two-family duplex. True to the maxim

one plot, two houses, four roofs,

integration into the existing local architecture was achieved with the saddle roofs. By simply placing the houses transversely to the road, an exciting and unusual composition was achieved that clearly defines the approach to both properties.
Ifub hausfuchs dsc0542 b web
_I
I_
¯I Elevation northwest
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs nord west
The volumes of both houses and their garages were designed in unison, the heights and depths being deliberately staggered. The front facade follows the straight course of the road, yet the

height development

creates a visual response to the crossroads on the corner. A small side detail is the refuse shed, built in the same style as the houses and garages.
_I
I_
¯I Elevation North
FOTO: SORIN MORAR I¯
Two simple design measures lend the semi-detached houses a special character: first, the untreated

larch cladding

was laid diagonally to alternate with the pitches of the roofs; second, the unavoidable drainpipes were turned into a design feature, and together with the sheet metal roof and skirting, frame the house with a delicate, bright outline.
Ifub hausfuchs dsc0483 b v2 web
_I
I_
¯I Elevation southwest
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs sued ost 1000
To the rear, the

staggered design

of the two houses facilitates a zoning of the gardens and allows for more privacy on the terraces. The shorter west side property enjoys an additional floor level, which balances the difficult shape of the plots and frees up more space for the garden. Here, the optical effect of the diagonal wooden cladding is particularly beautiful: when viewed at an angle the surfaces appear to differ in tone, although the slats, other than the opposing incline, are identical.
_I
I_
¯I elevation south
FOTO: SORIN MORAR I¯
With its simple form and saddle roof, each individual facade plays with the image of the "classic house." The shade offered by

fabric awnings

enhances the homely character. The clients from each property chose their own uniform colors for the front door and awnings: at the east property a dark red, at the west property dark grey.
Ifub hausfuchs sued 1000
_I
I_
¯I Courtyard east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs hof haus ost 1000

The courtyard

between the east house and the garden shed of the neighboring property is well sheltered, yet due to the southern orientation, still benefits from ample sunlight. The large door in the rear wall of the garage provides access to the garden.
_I
I_
¯I Elevation southeast
Foto: Sorin Morar I¯
With its all-timber construction, the

low-energy building

complies to the most stringent ecological building regulations. In addition to being highly energy efficient, it is particularly worth mentioning the complete absence of membranes in the walls and the preference for wood as a construction material throughout. Further advantages of the timber construction are space efficiency and comfort: due to the thin walls, more living space remains and every square meter is well tempered and ventilated. This was already apparent during the short construction phase, during which the pleasant smell of wood conveyed a general sense of well-being long before the clients moved in.
Ifub hausfuchs sued ost 1000
_I
I_
¯I Entrance east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs dsc0564 b v2 web
At the

entrance to the east house,

the diagonal wooden cladding maintains its course and spills over into the doorway. Here, the bell, letterbox, and a parcel box have also been integrated.
_I
I_
¯I Entrance west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs dsc0875 b web
The wooden slats on the lateral facades lie horizontally, so that here, as well as on the gable sides, the cladding follows the line of the roof. It was a lot of fun finding a solution at the

entrance to the west house,

where garage and house overlap.
_I
I_
¯I The old house
Foto: IFUB* I¯
Built in the 1950s,

the old house with the fox

was well known in the area because of its decorative ornament, but unfortunately the building was in such bad condition that it was not worth preserving and had to be demolished. The fox, however, was saved.
Ifub hausfuchs altes haus 1000
_I
I_
¯I The old and new fox
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs der fuchs 1000
A sketch, made by the owner’s grandmother, was immortalized in metal on the facade of the old house by the owner’s grandfather.

The fox,

now preserved, cleaned, and freshly lacquered, has regained its pride of place on the facade of the new house.
_I
I_
¯I Staircase and more, GF, East house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs haus ost treppe eg 1000
The central element of the east house’s interior design is

the staircase.

This connects not only the basement, ground floor, and upper floor, but also a storage area in the roof of the garage, via an intermediate level access. Various types of built-in storage were integrated into the stair element such as cupboards, shelves, the wardrobe, and parts of the kitchen.
_I
I_
¯I Staircase, GF, East house
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs haus ost treppe eg 2 800
A

steel frame

with incorporated

birch wood boxes

was developed to allow the rooms (of differing heights) to be connected with a relatively compact stairwell, while at the same time retaining a translucent, airy feel. The solid industrial parquet flooring, also made of birch, was treated with the same light, slightly white hard wax oil as the boxes.
_I
I_
¯I View from kitchen to entrance, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
The steel frame extends into the kitchen and entrance area, and integrates some of the owners existing and

much loved pieces of furniture.

Even the refrigerator has been integrated. Above the passage to the entrance area is the bridge between the upper floor and the garage roof.
Ifub hausfuchs 13595 b web
_I
I_
¯I entrance area, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs dsc7375 b v2 web
The staircase already takes shape in the

entrance area,

where the flexibility of the steel/wood concept particularly pays off: the wooden boxes can be accessed on both sides, maximizing functionality. The tiled floor, with its striking pattern, was custom designed for the building owners and is carried over into the kitchen to lend a playful flair.
_I
I_
¯I kitchen, east house
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs haus ost kueche eg 1000
From the

kitchen,

the eye is guided to the large window in the living room with a view out to the garden. The kitchen units are made of birch, just like the other boxes. The cut-out grip handles are accented to match the tiles and round off the overall color concept of the house.
_I
I_
¯I staircase detail, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
The

staircase boxes

hide not only small, lovingly designed details, but also an ever-replenishing lemon fountain.
Ifub hausfuchs haus ost zitronenbox eg 1000
_I
I_
¯I Big window to sit, GF, east house
Foto: Sorin Morar I¯
The large

window to sit

on the ground floor provides a full view of the old oak tree. Here, hanging around is highly encouraged!
Ifub hausfuchs haus ost sitzfenster eg 1000
_I
I_
¯I staircase, basement, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs dsc7347 b web
A short detour reveals the stairs to the basement. Here, a

cleaning closet and storage room

were included. Space is used efficiently on every floor!
_I
I_
¯I view from 1f to gf, east house
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs haus ost blick ins eg 1000
On the way back upstairs, the

bridge

between the upper floor and the garage roof affords grand views extending both up and down the stairwell.
_I
I_
¯I skylight over staircase, 1f, east house
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs haus ost flur og 1000
Above the bridge to the garage roof there is a large

skylight,

which makes additional lighting almost unnecessary—at night the moon shines so brightly that, after moving in, the owners decided that the light on the staircase is sufficient for the entire hallway.
_I
I_
¯I children´s room, 1f
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 00328 b web
Life under the roof is good. Especially in the

children's room,

where you have your own window to sit ...
_I
I_
¯I hallway, 1f, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs dsc7399 b web
The staircase ends in the hallway of the upper floor and functions there as a parapet. The room reaches up to the roof and takes on the

image of a house

on a small scale. This special form is only made possible by the sloping wall to the bathroom on the left; a feature that also provides the airiness to the otherwise compact bathroom.
_I
I_
¯I Master bathroom, 1f, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 0036 b v2 web
One simple trick turns a compact, interior bathroom into an airy, light-flooded

master bathroom.

The inclination of the upper part of the wall towards the corridor generates space for two large skylights and gives the impression of spaciousness.
_I
I_
¯I ceiling view, master bathroom, 1f, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Sometimes, the most unusual view is also

the most beautiful view.

Those who lie on the floor of the master bathroom and gaze toward the ceiling have not only a view into the heavens, but also right into the "Red Rocket" shower niche.
Ifub hausfuchs haus ost bad og rakete 1 1000
_I
I_
¯I the red rocket, 1f, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 00378 b web
The shower on the upper floor was christened

Red Rocket.

Rather fitting, no?
_I
I_
¯I The shower, 1f
FOTO: SORIN MORAR I¯
The favorite color of the client was immortalized in the handmade, dark-red glazed

craquelure tiles

in the shower of the master bathroom.
Ifub hausfuchs 00372 b v2 web
_I
I_
¯I master bathroom, 1f, east house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 00401 b web

A large mirror

appears to extend the master bathroom horizontally. By using a light steel for the frame of the washbasin and the towel rail and birch for the bathroom cabinet, the room is visually tied in to the design of the house.
_I
I_
¯I guest bathroom, 1f
FOTO: SORIN MORAR I¯
The craquelure tiles were also used in the guest bathroom on the ground floor. The green shower niche was accordingly christened

green inferno.

Ifub hausfuchs 00029 b v2 web
_I
I_
¯I central staircase, gf, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
As similar as the two houses may be from the outside, on the inside they are individually adapted to their owners. That being said, the west house also develops completely around the

central staircase.

Airy and open, it separates the living room from the dining area. Together with the herringbone parquet in oak and the sound absorbing spruce ceiling, a completely different impression is created here, however, to that of the east house.
Ifub hausfuchs 13639 b v2 web
_I
I_
¯I staircase, gf, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 182 b web
The simple staircase of white beams and solid oak was combined with an exciting railing formed of black lacquered steel. In order to save as much space as possible, the staircase was extended by two steps, added at the center of the landing. The undercut of the stairs not only reinforces the zigzag effect but also leads to a further reduction in space.

Ultra compact!

_I
I_
¯I staircase detail, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 00190 b web
The

zig zag

of the stair rails in the west house is reminiscent of staircases from the 1950s.
_I
I_
¯I staircase detail, west house
Foto: Sorin Morar I¯
Ifub hausfuchs haus west treppengela nder 1000
The

detail of the staircase

illustrates beautifully the individual layers of white spar, oak steps, and black railing.
_I
I_
¯I kitchen, 1f, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
The kitchen in the west house is also designed as an

open living space,

complete with a kitchen island. The owners themselves chose the super-matt dark blue of this island unit, defining it as the central element and leaving the rest of the kitchen to form the background. Individual open elements made of oak relax the minimal look and pick up on the materiality of the floor.
Ifub hausfuchs 13665 b web
_I
I_
¯I kitchen window, 1f, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
Ifub hausfuchs 00290 b v2 web

The small window

in the kitchen allows a direct view of the street without sacrificing too much privacy. The window is, of course, the perfect place for an elegant vase.
_I
I_
¯I children´s room, 1f, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
The window frames in the west house are subtly tinted white. Here, there are also cosy windows to sit in, too. One of the most beautiful rooms in the whole house is the

children's room.

The varying levels of the windows create different perspectives and dynamic lighting, in a room with an otherwise normal layout. And round she goes!
Ifub hausfuchs haus west kinderzimmer 1000
_I
I_
¯I loft, west house
FOTO: SORIN MORAR I¯
The staircase in the west house ends one floor higher than in the east house, in

the bright loft.

Ifub hausfuchs haus west atelier dg 1000
_I
I_
¯I Floor plan: basement
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: basement

Hf p grundriss ug
_I
I_
¯I Floor plan: ground floor
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: ground floor

Hf p grundriss eg 100
_I
I_
¯I Floor plan: 1st floor
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: 1st floor

Hf p grundriss og
_I
I_
¯I Floor plan: Loft
Plan: IFUB* I¯

Floor plan: Loft

Hf p grundriss dg
_I
I_
¯I ROOF plan
PLAN: IFUB* I¯

roof plan

10 hf deko dachaufsicht 100
_I
I_
¯I ELEVATION SOUTH
PLAN: IFUB* I¯

Elevation South

10 hf ansicht sued 100
_I
I_
¯I Cross Section
PLAN: IFUB* I¯

Cross Section

10 hf deko querschnitt
_I
I_
¯I ELEVATION NORTH
PLAN: IFUB* I¯

Elevation North

10 hf ansicht nord 100
_I
I_
¯I plan vs. realization
FOTOs: SORIN MORAR, Renderings: Loomilux I¯
Ifub hausfuchs renderingvsreal 600
A bit of fun before you go.

Rendering vs. photo.

Which pictures are from before the construction and which were taken afterwards?