Institut
für
urbane,unwiderstehliche,unwirtschaftliche,unfassbare,unnachahmliche,ungewöhnliche,unglaubliche,unterhaltsame,umweltbewusste,unverbesserliche,unerwartete,urige,ungezogene,unbeschreibliche,unschädliche,ultrageschmeidige,unerschütterliche,unverbrauchte,unvergleichliche,unkomplizierte,unbeschwerte,unkonventionelle,umwerfende,unkonventionelle,umfassende
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I site plan
Plan: IFUB* I¯

Apartment M


Merger and renovation of two old apartments in Berlin Kreuzberg

Location: 10999 Berlin-Kreuzberg

Year: 2012

Client: private

In press:
&Living 2/2016, Das Haus 6/2017, ideenMagazin 04/2019, Perfekt einrichten 10/2020
_I
I_
¯I view to the kitchen
Photo: Julia Klug I¯
When the opportunity arose, the young couple did not hesitate; the corner apartment next door to their own increasingly cramped one went up for sale, and they decided to buy it. The newly acquired, somewhat run-down

typical Berlin old-style apartment

was merged with the existing one. In addition to the overall renovation, the main focus was on relocating the kitchen within the new living space. It needed to be kept as a functional combined kitchen and dining area, whilst providing a generous enough space for the many regular guests.
_I
I_
¯I new "old" floorboards
Photo: Julia Klug I¯
The only trace of the divide between the two formerly separate apartments is the new “old” timber floorboards added at the site of the

original partition.

_I
I_
¯I view of the kitchen
Photo: Julia Klug I¯
The wall between the dining room and kitchen was removed. The new level integrates technical utilities such as the underfloor heating, extraction fan, and electrics. The two

monolithic kitchen units

extend beyond the opening into the dining room.
_I
I_
¯I view from the kitchen
Photo: Julia Klug I¯
By opening up one of the walls between the kitchen and the living room, spatial connections and

new visual relationships

were created.
_I
I_
¯I view of the kitchen
Photo: Julia Klug I¯
The minimal, almost

graphic design

of the kitchen is complemented by a work of art belonging to the owners.
_I
I_
¯I view from the hall
Photo: Julia Klug I¯

Bath and kitchen

stand back-to-back and are therefore made from the same materials.
_I
I_
¯I the bathroom
Photo: Julia Klug I¯

The new guest bathroom

has been kept small, but efficient and beautiful.
_I
I_
¯I view living room
Photo: Julia Klug I¯
In addition to the renovation of the kitchen and bathroom, the entire living space has been

completely renovated.

_I
I_
¯I kitchen detail
Photo: Julia Klug I¯
Sunken sockets, integrated light switches, and subtle recessed handles are just a few of the

kitchen details

that were precision designed together with carpenter Sebastian Kottmair.
_I
I_
¯I the kitchen
photo: Julia Klug I¯
A dream in black. The new kitchen resembles a sculpture. Or is this just a reference to

Space Odyssey 2001?

_I
I_
¯I details of kitchen and floor
Photo: Julia Klug I¯
New tiles, as well as wall sockets and switches, were chosen in a

style fitting the overall concept.

Depending on the light and the angle of view, the oiled black MDF of the kitchen can transform; sometimes appearing dull, glossy, or even reflective.
_I
I_
¯I floor plan before renovation
Plan: IFUB* I¯

floor plan before renovation

_I
I_
¯I floor plan after renovation
Plan: IFUB* I¯

floor plan after renovation