Institut
für
umwerfende,ungewöhnliche,ungezogene,umfassende,unbeschreibliche,ultrageschmeidige,unterhaltsame,unfassbare,unglaubliche,umweltbewusste,unkonventionelle,unvergleichliche,urige,urbane,unkomplizierte,unwiderstehliche,unglaubliche,unverbrauchte,unbeschwerte,unnachahmliche,unkonventionelle,unverbesserliche,unerschütterliche,unerwartete
Baukunst
EN | DE
CONTACT
ABOUT US
PROJECTS

_I
I_
¯I Ground plan
Plan: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯

REHAU one House


Architectural competition for a commercial and office building

Location: Am Nord-Ring 2, 95445 Bayreuth

Year: 2017

Project: WÜRSCHINGER Architects in cooperation with IFUB*, atelier le balto landscape architects and Dr. Rainer Johann, Urbanist

Team IFUB*: Johannes Krohne, Bernhard Kurz, Moritz Penker

Client: REHAU AG

Awards: 1. Place

Rehau 00 schwarzplan 400
_I
I_
¯I Entrance
Rendering: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯
Rehau 25 perspektive 600
The "War for Talent" is in full swing: to attract young and talented employees to their region, companies—especially medium-sized ones—have to come up with good incentives. This is the case for REHAU AG, whose automotive department will soon be moving to the city of Bayreuth in order to strengthen its ties in research and cooperation with the University. The first step was the initiation of an architectural competition for designing a new, trend-setting commercial and office building, to be located on a fallow plot in the north of the city. The project

REHAU One House

will set the course of the future as the first component of a brand-new research campus.
_I
I_
¯I Spacial edges
Sketch: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯
Surrounded by the busy roads, Nordring and Cottenbacherstraße, a

compact structure

situated right at the intersection becomes the new face of the city. The building compliments the surrounding architecture, working to repair the city and complete the local area.
Rehau 23 skizze.300
_I
I_
¯I View from central station
Sketch: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯
Rehau 22 skizze.300
Coming from

the central station,

the important road axis finds its logical conclusion in the new building. Here, making a restrained but confident impression, the company presents itself to the city.
_I
I_
¯I View from historic center
Sketch: Würschinger/IFUB* I¯
Rehau 21 skizze 300
The building takes on visual elements from the connecting side street that leads to the

historic center

in the south.
_I
I_
¯I Landscape park
Sketch: Atelier le balto I¯
Due to the compact structure (one house), it becomes possible to create a quiet, publicly-accessible

landscape park

on the sides of the building facing away from the roads. The natural topography and existing “tree island” can be preserved. An existing noise barrier, which is also of ecological importance because of the dense vegetation growing on it, remains intact up to the perimeter of the newly created building and its access areas. In this way, the new building is visible, yet supports and maintains the local fabric of the city.
Rehau 90 skizze 300
_I
I_
¯I Site plan with surrounding plot
Plan: IFUB*/Würschinger I¯
The compact setting of the building becomes clear in the

site plan.

The city-oriented building occupies the eastern part of the elongated plot. To the west, the landscape park, with its access to scenic walking routes along the “Rotmainauen,” remains a green area. The central part of the plot is designed as a wildflower lawn. To the south are function areas, designed according to the wishes of the employees. The car park in the northwest, which features a green roof, is integrated into an existing slope. These minimal interventions preserve the character of the site and also ensure its low maintenance.
Rehau 10 lageplan 500
_I
I_
¯I Main entrance
Rendering: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯
Rehau 26 perspektive 400
The building was developed and designed to

serve a multitude of purposes.

Borrowed from industrial building techniques, the robust construction and supporting structure ensures high flexibility and durability for any future use. The brick facade does not only reflect the neighboring buildings—by utilizing the flexibility of design inherent to this material, it also anchors the building in the present.
_I
I_
¯I View to park entrance
Rendering: Würschinger/IFUB* I¯
The entrances are defined not only by the design of the facades but also by the recessed

cuts

in the building’s layout. These provide good orientation, a tense architectural volume, and better natural lighting and ventilation.
Rehau 27 perspektive 600
_I
I_
¯I Central hall
Sketch: Würschinger/IFUB* I¯
Rehau 85 perspektive innen 600
Inside, the

central hall

not only links the main entrance with the park entrance, but also the floors with each other. Here, under the glazed roof, is the heart of the building—a meeting place for the internal and external, as well as a multi-functioning venue.
_I
I_
¯I Open Space
Sketch: Würschinger/IFUB* I¯
The individual parts of the building, the courtyards and open space, as well as fixed and flexible fittings and furniture, work together to structure the

Open Space Office.

The ascetic but warm design provides the necessary restrained background for a creative research department.
Rehau 86 perspektive innen 600
_I
I_
¯I Square infront of the entrance
Sketch: Atelier le Balto I¯
Rehau 80 perspektiveskizze 300
The

square in front of the main entrance

incorporates open spaces for the in-house café, general seating, shady trees, and guest parking.
_I
I_
¯I Function areas
Sketch: Atelier Le balto I¯
Rehau 82 perspektiveskizze 300
On the south side of the plot, immediately in front of the noise barriers, are

function areas

that incorporate sports and recreational facilities such as grass courts, volleyball courts, Crossfit, table tennis, and high swings. These areas are integrated into the landscape park as part of the garden design.
_I
I_
¯I Community garden
Sketch: Atelier le Balto I¯
Rehau 81 perspektiveskizze 300
A

community garden

is provided on the roof of the parking garage. Including herb, fruit, and vegetable beds, these areas and their produce can be enjoyed by both employees and Bayreuthers.
_I
I_
¯I Floor plan: ground floor
Plan: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯

Floor plan: ground floor

Rehau 50 gr eg 1000
_I
I_
¯I floor plan: 1st floor
Plan: WÜRSCHINGER/IFUB* I¯

floor plan: 1st floor

Rehau 50 gr og1 1000
_I
I_
¯I floor plan: 2nd floor
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

Floor plan: 2nd floor

Rehau 50 gr og2 1000
_I
I_
¯I Floor plan: cellar
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

Floor plan: cellar

Rehau 50 gr ug 1000
_I
I_
¯I East elevation
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

East elevation

Rehau 55 ansicht.ost 1000
_I
I_
¯I south elevation
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

south elevation

Rehau 55 ansicht.su d 1000
_I
I_
¯I West elevation
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

west elevation

Rehau 55 ansicht.west 1000
_I
I_
¯I north elevation
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

north elevation

Rehau 55 ansicht.nord 1000
_I
I_
¯I cross section AA
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

cross section AA

Rehau 40 schnitte 1000
_I
I_
¯I Schnitt BB
Plan: Würschinger/IFUB* I¯

Schnitt BB

Rehau 45 schnitte 1000